<

Látnivalók

Szarvasi Arborétum

Szarvas város igazi nemzetközi hírű látványossága a „Pepi-kert” néven ismert, a Hármas-Körös egyik holtágának partján, 84 hektáron elterülő Szarvasi Arborétum, amely Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb növénygyűjteménye. Az erdőkben és fás területekben szegény hatalmas alföldi puszta közepén igazi különlegesség, ez a gazdag és változatos, öt távoli világrészről származó növényekből álló csodálatos gyűjtemény. A természetvédelmi területen száz meg száz különleges növényritkaságot, őshonos tiszafákat, változatos fajtájú fenyőket, gyönyörű mocsári ciprusokat, valamint a Magyarországon egyedülálló, több mint 100 éves mamutfenyőt is láthatunk.
Szarvasi Arborétum

Bolza-kastély és a Millenniumi Emlékszobor

Bolza Pál mostani bámulatos szépségű empire kastélyának elődje 1810-20 között épült a Körös-parton annak hídja közelében. Ezt az épületet a XIX. század közepén átépítették, valamint klasszicista, romantikus, és eklektikus stílusú részletekkel látták el. Kibővítették néhány további lakó- és fogadószobával, valamint házi kápolnával.
A kastély keleti és nyugati főbejárata előtt, a két oszlopcsarnok, a négyoszlopos kapuzat timpanonján pedig a régi Bolza-Batthyány-címer látható. A Holt-Köröshöz vezető fehér márványlépcső pihenőjén található a híres római capitoliumi farkas szobor együttes pontos mása, amely az anyafarkast ábrázolja a mondabeli Romulusszal és Rémusszal. A gróf a szoborral a család olasz eredetére kívánt emlékeztetni.
Bolza Kastély és a Milleniumi emlékmű

Az épület belső kialakítása változatlan maradt, ma is felfedezhetjük benne az egykori grófi pompát. Az udvar felőli ellipszis alakú teremben egy csodaszép márványkandalló áll, a falakat az eredeti empire lambéria borítja. Az Öntözési Kutatóintézet székházaként szolgáló kastélyhoz hangulatos kis park, valamint egy kisebb arborétum is tartozik. Sajnos jelenleg még nem látogatható, a közeljövőben azonban a város tervezi a turisztikai hasznosítását. Az államalapítás 1000 éves évfordulóján adták át a Körös medréből kiemelkedő Ezredéves Emlék című emlékművet, Mihály Gábor művész alkotását. A millenniumi emlékszobor, azt a legendabeli jelenetet örökíti meg, amikor az arkangyalok átadják a koronát az országnak.

Katalin II. Sétahajó

Az 1986 óta üzemelő Katalin II. Sétahajó, Szarvason, a Dél-alföldi régió szívében késő tavasztól kora őszig várja az idelátogatókat. Az érintetlen környezet, a Holt-Körös nyugodtsága és gazdag élővilága hozzájárul, hogy egyedi élményben vegyenek részt a kalandvágyó turisták.

A hajóskapitány, Demeter István, tengerészként ismerkedett meg a hajózás rejtelmeivel. Később saját vállalkozásában teljesedett ki, különleges humora, érdekes történetei, egyedülálló hozzáállása, amely egyaránt hozzájárul, hogy emlékezetes élménnyel gazdagítsa a kíváncsiskodókat.

A közel egy órás út során találkozhatnak Magyarország történelmi középpontjával, az egyedi növény és fa gyűjteményéről híres szarvasi Arborétummal, valamint a mocsári ciprusok legszebb csoportja és az egyedülálló Víziszínpad egyaránt felejthetetlen élményt nyújt a pihenni és szórakozni vágyó közönségnek.

Fedezze fel a Holt-Köröst, látogasson Szarvasra, a legendák földjére!

A hajó maximális befogadóképessége 44 személy.

Bejelentkezés az alábbi telefonszámon:
+36 20 230 4890


Telefon:
+36 20 230 4890

Katalin II. sétahajó

Körös-Maros Nemzeti Park, Körösvölgyi látogatóközpont

Szarvas területének jelentős része a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területei közé tartozik. Szarvason található a Körös-Maros NP Körösvölgyi Látogatóközpontja. A Körös-vidék hajdanában egy nagy kiterjedésű időszakosan vízzel borított ártéri síkság volt. A Hármas-Körös szabályozása után keletkezett másodlagos folyóártéri tájforma, ma a magyar természetvédelem egyedülálló ritkasága, a messzi vidék egyik legszebb tájegysége. A gátak közé szorított hullámtér különleges értéke, a vizekhez kötődő újjáéledt hajdani vízi világa, a ritka növény- és állatfajok sokasága. Országosan is kiemelkedő feladat azoknak a növény- és állatfajoknak a védelme, melyek Magyarországon egyedül itt tenyésznek vagy állományuk jelentős része a Nemzeti Park területén található.

5541 Szarvas, Pf.: 72.
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Tel.: +36 66 313 855
Fax: +36 66 311 658
E-mail:
Honlap: www.kmnp.hu
kmnp.nemzetipark.gov.hu

Nyitva tartás:

Mini Magyarország a Szarvasi Arborétumban

Hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence mértani középpontjában megnyílt az ország legújabb látványossága, a szarvasi Mini Magyarország.
A hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató makettpark Szarvas eddigi történetnek egyik legnagyobb magánerős turisztikai attrakció-fejlesztése.
Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el, köztük például a szegedi dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az egri vár makettje, amely 16. századi, eredeti állapotában mutatja be a várat, és a hozzá kapcsolódó leghíresebb történelmi eseményt, az 1552-es ostromot, az egri vár védőinek a török sereggel vívott hősies csatáját, kicsiben.
Mini Magyarország

Mittrovszky-kastély és az I. világháborús emlékmű

Mittrovszky Wladimir gróf egykori kastélya 1835 körül, klasszicista stílusban épült. A kastélyt a városi elöljáróság 1854-ben megvásárolta. Ettől kezdve a földszintes, portikuszos, szobordíszek nélküli timpanonos épület községházaként szolgált egészen 1972-ig.
Az épület előtt 1927-ben állították fel Székely Károly szobrászművész alkotását, az I. világháborús emlékművet. A szépen kidolgozott kiterjesztett szárnyú turul madár egy kardot tart a karmaiban. Az obeliszken 1154 név szerepel: az I. világháború szarvasi áldozatainak nevei.
A hajdani községháza épületét, homlokzatát a klasszicista stílusra jellemző kiszögellések jellemzik, fölöttük szobordíszek nélküli timpanon látható.

Ruzicskay Képtár

Az Erzsébet-liget ősét Füzesnek nevezték. A Füzest fahíd kötötte össze a várossal, mellette volt az ún. vámház, amelyben jelenleg a Halászcsárda vendéglő működik. Előtte a vízparton csodálatos mocsári ciprusok állnak. A füzes parkosítását 1894-ben kezdték meg, majd Erzsébet királynő tragikus halála után kapta mai nevét. A ligetben áll Ruzicskay György festőművész alkotóháza, képtára, benne a művész értékes képzőművészeti és néprajzi gyűjteményével. A ház falán egy rendhagyó mű látható Szarvas történelme és jeles személyiségei, ahogy azt Ruzicskay látta.

Szárazmalom

Az Ady Endre utcában látható ipartörténeti műemlék 1836-ban épült. Az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalma. Működését 1962-ben fejezte be az ország utolsóként.

A Szarvasi Vízi Színház

Közép-Európa szívében, Békés megye kapujában új szabadtéri játszóhely született 2011 júniusában. Szarvason, a festői szépségű Holt-Körös partján egy különleges atmoszférájú, közel ezer ember befogadására alkalmas színházat adtak át.
A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel egy remekbe szabott új gyalogos fahíd szomszédságában.
Szarvasi Vízi Színház

Evangélikus Ótemplom

Az 1722-ben újratelepített város legrégebbi országosan is védett műemléke, Tessedik Sámuel egykori temploma, a helyiek által csak Ótemplomnak nevezett evangélikus templom. Építését a város híres szülöttje Tessedik Sámuel lelkész kezdeményezte és szervezte rendkívül jó gyakorlati érzékkel. A hatalmas méretű templom 1786-88 között hihetetlen gyorsasággal épült fel Kimnach Lajos pozsonyi építész tervei szerint. Tessedik Sámuelnek egy domborművel díszített emléktábla állít emléket a torony külsőfalán.
Szarvasi Evangélikus Ótemplom

Evangélikus Újtemplom

A város keleti csücskében található a millenniumi időkben eklektikus stílusban felépült evangélikus Újtemplom, melyet Francsek Imre építész tervei alapján Popják György helyi kőművesmester épített. A templom belsejébe belépve meglepheti a látogatót a díszítés gazdagsága, ami meglehetősen ritka a protestáns templomokban.

Tessedik Múzeum

Tessedik gazdasági iskolája 1791-ben épült barokk stílusban. 1872-ben eklektikus átalakítást kapott. Ma a Tessedik Sámuel Múzeumnak ad otthont. Bejárata fölött egy emléktábla látható 1791-ből. Latin feliratának fordítása: "Ez intézettel kiűzetik a hazai iskolákból a tétlenség. A szorgalomnak ezt az emlékművét, hogy az utókornak tanácsot adjon, állította a szarvasi nép 1791. esztendőben."

  • 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 1.
  • Tel: +36 (66) 216-608
  • E-mail:
Szarvasi Tessedik Múzeum

Nyitva tartás:

Történelmi Emlékút és Történelmi-Magyarország közepe

A Holt-Körös partján, az Arborétummal szemben áll az a jelképes szélmalom, ami a Trianon előtti Magyarország földrajzi közepét jelöli. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet, az 1100m hosszú Történelmi Emlékút, amely történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített szobrokkal jeleníti meg.

A Dél-Alföld szívében a csend és nyugalom szigete Tovább a galériához
Foglaljon most vagy kérjen ajánlatot!
Érkezés
Távozás